Zupa krem z cukinii (curry)

1.2.16





SKŁADNIKI

2 łyżki masła
1 duża cebula, drobno posiekana
900 g cukinii, pokrojonej w plasterki
450 ml bulionu drobiowego lub warzywnego
1 łyżeczka curry
125 ml kwaśnej śmietany
sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE

Rozpuść masło w garnku ustawionym na średnim ogniu. Następnie dodaj do niego cebulę i duś ok 5 minut, aż do zeszklenia. Pokrój cukinię w plastry i dorzuć wraz z curry do masła i cebuli. Na sam koniec wlej do garnka bulion. Jeżeli nie był solony, należy dodać szczyptę soli. Całość zagotuj. Zupa powinna się gotować ok 25 minut na małym ogniu, aż warzywa będą miękkie. Od czasu do czasu pomieszaj je. Jeśli warzywa są już miękkie - ostudź lekko zupę. Za pomocą blendera zmiksuj wszystko, aż powstanie z tego krem. Na sam koniec dodaj do smaku kwaśną śmietanę.

SMACZNEGO!!! :)

You Might Also Like

3 komentarze

  1. Wydaje się szybka i łatwa, chętnie spróbuje w przyszłości.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawa propozycja z moją kochaną cukinią, którą lubię w każdej postaci. Jednak przyznam, że takiej zupy jeszcze nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Brzmi bardzo fajnie, a przy tym wydaje się łatwa do wykonania. Chyba niedługo przetestuję :)

    OdpowiedzUsuń

Subscribe