Przepis na świąteczne pierniki

13.12.15


W związku ze zbliżającymi się Świętami Bożego Narodzenia - przyszedł w końcu czas na pieczenie pierników. Dzisiaj podzielę się z Wami przepisem na szybkie i smaczne pierniki, z którymi poradzi sobie każda początkująca Pani Domu. Powodzenia! :)

Liczba: 4 porcje (4 blachy)

Składniki:
280 g kostki margaryny lub masła 
posypka kolorowa
280 g cukru pudru 
lukier / cukier puder
1 kg mąki pszennej 
4 jajka
4 łyżki kakao
1,5 szklanki miodu
4 łyżeczki proszku do pieczenia 
4 łyżeczki przyprawy do piernika

Przygotowanie:

Margarynę (masło), cukier i miód należy rozpuścić do uzyskania jednolitej masy, a następnie ostudzić.




Ubijamy jajka z kakao i przyprawą do piernika. Tak jak to robi mój mały pomocnik :)


Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy do miski. 


Dodajemy przestudzoną masę miodową i ubite jajko.


Wyrabiamy ciasto i wkładamy do lodówki na 30 minut.

***
Stolnice posypujemy mąką i wałkujemy ciasto. 


Wycinamy foremkami kształty, po czym układamy je na blaszkach wyłożonych pergaminem.


Pierniczki wkładamy na 10 minut do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni. Po ok 10 minutach zmniejszamy do temp. 150 - 160 stopni i wkładamy kolejną porcję. Pieczemy bez termoobiegu.


Kiedy ostygną - można zacząć dekorować lukrem i posypką.





You Might Also Like

4 komentarze

  1. Może jeszcze zdążysz spróbować :D

    OdpowiedzUsuń
  2. są wspaniałe...nawet małemu F. dziś smakowały :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Zrobiłam już trochę pierników ale może spróbuje jeszcze z Twojego przepisu :)

    OdpowiedzUsuń

Subscribe