Przepis na świąteczne pierniki
13.12.15
W związku ze zbliżającymi się Świętami Bożego Narodzenia - przyszedł w końcu czas na pieczenie pierników. Dzisiaj podzielę się z Wami przepisem na szybkie i smaczne pierniki, z którymi poradzi sobie każda początkująca Pani Domu. Powodzenia! :)
Liczba: 4 porcje (4 blachy)
Składniki:
280 g kostki margaryny lub masła
Liczba: 4 porcje (4 blachy)
Składniki:
280 g kostki margaryny lub masła
posypka kolorowa
280 g cukru pudru
280 g cukru pudru
lukier / cukier puder
1 kg mąki pszennej
1 kg mąki pszennej
4 jajka
4 łyżki kakao
4 łyżki kakao
1,5 szklanki miodu
4 łyżeczki proszku do pieczenia
4 łyżeczki proszku do pieczenia
4 łyżeczki przyprawy do piernika
Przygotowanie:
Przygotowanie:
Margarynę (masło), cukier i miód należy rozpuścić do uzyskania jednolitej masy, a następnie ostudzić.
Ubijamy jajka z kakao i przyprawą do piernika. Tak jak to robi mój mały pomocnik :)
Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy do miski.
Dodajemy przestudzoną masę miodową i ubite jajko.
Wyrabiamy ciasto i wkładamy do lodówki na 30 minut.
***
Stolnice posypujemy mąką i wałkujemy ciasto.
Wycinamy foremkami kształty, po czym układamy je na blaszkach wyłożonych pergaminem.
Pierniczki wkładamy na 10 minut do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni. Po ok 10 minutach zmniejszamy do temp. 150 - 160 stopni i wkładamy kolejną porcję. Pieczemy bez termoobiegu.
Kiedy ostygną - można zacząć dekorować lukrem i posypką.
4 komentarze
Wygląda lekker!
OdpowiedzUsuńMoże jeszcze zdążysz spróbować :D
OdpowiedzUsuńsą wspaniałe...nawet małemu F. dziś smakowały :D
OdpowiedzUsuńZrobiłam już trochę pierników ale może spróbuje jeszcze z Twojego przepisu :)
OdpowiedzUsuń