Tarta z brokułami

16.1.16


SKŁADNIKI

CIASTO:
- 1/4 szklanki mąki pszennej
- 150 g masła
- 1/4 łyżeczki soli
- 3-5 łyżek zimnej wody

FARSZ:
- 1 duży brokuł
- 2 ząbki czosnku
- 4 jajka
- 1 szklanka śmietanki 30 %
- 150 g tartego sera typu cheddar
- gałka muszkatołowa
- pieprz kajeński
- sól

PRZYGOTOWANIE

W misce rozetrzyj posiekane zimne masło, mąkę i sól, tak by przypominały mokry piasek. Dodaj 3 łyżki zimnej wody i zagnieć ciasto.


Jeśli ciasto się rozpada, dodaj jeszcze 2 łyżki wody. Z ciasta zrób kulę, owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na godzinę.


Brokuła umyj i podziel na różyczki, następnie obgotuj w osolonym wrzątku ok. 4 minut, odcedź i przestudź.


Ja gotuję na parze - zdrowiej.


Schłodzone ciasto rozwałkuj na stolnicy wysypanej mąką i wyłóż nim formę do tarty, formując wysoki brzeg. Nakłuj widelcem i schłodź w lodówce przez kolejne 30 minut.


Po tym czasie wyłóż ciasto papierem do pieczenia lub folią aluminiową i wysyp suchą fasolę lub specjalne ciężarki. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni i piecz ok. 20 minut, aż ciasto będzie lekko złociste. Delikatnie usuń papier z obciążeniem i piecz kolejne 20 minut.


W misce roztrzep jajka, dodaj śmietankę oraz drobno posiekany czosnek, dopraw gałką muszkatołową, pieprzem kajeńskim i solą.


Na podpieczonym spodzie ułóż pokrojone w grube plastry różyczki brokułów, zalej przygotowaną masą...


...i posyp startym serem.


Wstaw do piekarnika i piecz 45-50 minut, aż masa się zetnie.


Tartę podawaj od razu lub przestudzoną do temperatury pokojowej.





You Might Also Like

2 komentarze

  1. Wiesz, że jeszcze nigdy nie robiłam słonej tarty :)? Sama nie wiem dlaczego, ale zawsze jak najdzie mnie na pichcenie to sięgam po przepisy na te słodkie wersje :). Brokuły uwielbiam, więc może to właśnie ta będzie pierwszą jaką zrobię :D.

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda smacznie :) poproszę kawałek :)

    OdpowiedzUsuń

Subscribe