Ciasto mrożonka - kruszon według przepisu mojej mamy
19.3.16
Wielkanoc już za tydzień, a wy zapewne już planujecie co przyrządzić na święta. Jednym z elementów przygotowań jest pieczenie ciast. Oprócz makowców i mazurków - u mnie w domu zawsze "królowało" na stole TO ciasto. Nie ukrywam, że jest to smak z mojego dzieciństwa. Poza tym, pamiętam, że stałym rytuałem było przeszkadzanie mojej mamie w trakcie pracy i podjadanie surowego ciasta. Teraz pozostaje mi tylko czekać, aż moja córka podrośnie i zacznie mi przeszkadzać. Przepis jest prosty, a ciasto pyszne. Być może tej wersji jeszcze nie znaliście. Zachęcam do wypróbowania!
SKŁADNIKI
1 kostka masła lub margaryny do pieczenia
6 jajek
1 szklanka cukru pudru
3 szklanki mąki
1 łyżka kakao
3/4 szklanki cukru
1 mały proszek do pieczenia
3,5 łyżeczki cukru waniliowego
wiśnie
PRZYGOTOWANIE
Jeśli zamierzasz użyć mrożonych wiśni - wyciągnij je wcześniej z zamrażalnika i poczekaj aż się rozmrożą.
Zanim zaczniesz ugniatać ciasto - rozdziel żółtka od białek.
Następnie dodaj: 6 żółtek, cukier, mąkę i proszek do pieczenia.
Połącz wszystkie składniki ze sobą ugniatając ręką lub za pomocą drewnianej kuli (tak długo aż ciasto będzie się łatwo odklejać od ręki/kuli).
Następnie podziel ciasto na 3 części.
Do jednej z nich dodaj kakao.
Uformuj 3 kule i włóż je do zamrażalnika. Czas mrożenia: ok 1h
Nagrzej w tym czasie piekarnik do temperatury 175 stopni. Następnie wysmaruj foremkę do ciasta masłem i posyp bułką tartą lub wyłóż papierem do pieczenia (wtedy nie musisz już smarować foremki masłem).
Na brązową warstwę ułóż wiśnie.
Następnie ubij białka na sztywną pianę.
Na sam koniec zetrzyj ostatnią warstwę białego ciasta.
Czas pieczenia: ok 30 minut (na złoty kolor)
i gotowe! SMACZNEGO :)
2 komentarze
Przypomniałaś mi o smaku dzieciństwa! U nas często lądowało na stole, łatwy w "produkcji" :) pyszny i można robić z czymkolwiek! Mi smakował z brzoskwiniami i jabłkami z sadu dziadka <3
OdpowiedzUsuńMniaaam :) to chyba będzie trzeba i taką wersję wypróbować :)
Usuń