Ciasteczka z dżemem

9.1.16


Karnawał rozpoczął się już na dobre, więc dzisiaj podzielę się z Wami przepisem na pyszne i szybkie ciasteczka z dżemem z książeczki, którą dostałam mając 10 lat.



Przepis na ok 36 - 45 ciasteczek

SKŁADNIKI:

250 g masła
pół szklanki cukru (ok 10 dag)
2 żółtka
łyżeczka esencji waniliowej
2,5 szklanki mąki (ok 30 dag)
⅓ szklanki dżemu np. truskawkowego

PRZYGOTOWANIE:

Używając miksera elektrycznego, ucieramy masło z cukrem na puszystą masę.




Dodajemy żółtka, wanilię i dalej miksujemy.



Stopniowo wsypujemy mąkę i dalej miksujemy na niskich obrotach.


Gotowe ciasto przykrywamy i wstawiamy do lodówki na 2 godziny.


Nagrzewamy piekarnik do temperatury 175 stopni. Wyjmujemy ciasto z lodówki i formujemy kulki o średnicy 2,5 cm. Można ręką lub za pomocą rękawa cukierniczego.


Układamy je na suchej blaszce do pieczenia, zachowując między nimi odległość ok 2,5 cm.


Na środku każdego ciasteczka robimy wgłębienie i wypełniamy je dżemem (ja zrobiłam od razu moją wersję z orzechem włoskim)



Wstawiamy do piekarnika na 15 minut.


Wyjmujemy, kiedy ciasteczka mają złoty kolor.


Można je również zrobić w wersji z orzechem włoskim. Też smakują dobrze :)


You Might Also Like

4 komentarze

  1. Uwielbiam te ciasteczka! Ja zazwyczaj robię ciasto ze zmielonymi migdałami, ciastka są pyszne i kruche. Również mam przepis na blogu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Następnym razem spróbuję Twoją wersję :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Konieczne do wypróbowania i zrobienia! Wyglądają pysznie :) Dodaję do mojej listy przepisów :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Przepis wypróbowany :) Ciasteczka wyśmienite :) Buziaki od E. dla G.

    OdpowiedzUsuń

Subscribe