Ciasteczka z dżemem
9.1.16Przepis na ok 36 - 45 ciasteczek
SKŁADNIKI:
250 g masła
pół szklanki cukru (ok 10 dag)
2 żółtka
łyżeczka esencji waniliowej
2,5 szklanki mąki (ok 30 dag)
⅓ szklanki dżemu np. truskawkowego
PRZYGOTOWANIE:
Używając miksera elektrycznego, ucieramy masło z cukrem na puszystą masę.
Dodajemy żółtka, wanilię i dalej miksujemy.
Stopniowo wsypujemy mąkę i dalej miksujemy na niskich obrotach.
Gotowe ciasto przykrywamy i wstawiamy do lodówki na 2 godziny.
Nagrzewamy piekarnik do temperatury 175 stopni. Wyjmujemy ciasto z lodówki i formujemy kulki o średnicy 2,5 cm. Można ręką lub za pomocą rękawa cukierniczego.
Układamy je na suchej blaszce do pieczenia, zachowując między nimi odległość ok 2,5 cm.
Na środku każdego ciasteczka robimy wgłębienie i wypełniamy je dżemem (ja zrobiłam od razu moją wersję z orzechem włoskim)
Wstawiamy do piekarnika na 15 minut.
Wyjmujemy, kiedy ciasteczka mają złoty kolor.
Można je również zrobić w wersji z orzechem włoskim. Też smakują dobrze :)
4 komentarze
Uwielbiam te ciasteczka! Ja zazwyczaj robię ciasto ze zmielonymi migdałami, ciastka są pyszne i kruche. Również mam przepis na blogu :)
OdpowiedzUsuńNastępnym razem spróbuję Twoją wersję :)
OdpowiedzUsuńKonieczne do wypróbowania i zrobienia! Wyglądają pysznie :) Dodaję do mojej listy przepisów :)
OdpowiedzUsuńPrzepis wypróbowany :) Ciasteczka wyśmienite :) Buziaki od E. dla G.
OdpowiedzUsuń